Goed herstel dames 1 tegen Tonego

Vrijdagavond 5 oktober stond voor het eerste damesteam van the Valley Bucketeers opnieuw een lastige wedstrijd op het programma. Na een nipt verlies vorig weekend tegen Twente Buzzards, stonden we op scherp tegen de kampioen van vorig seizoen. Een uitwedstrijd van het seizoen die we niet snel zouden vergeten. Binnen tien minuten kwamen we 24-2 achter. Dat zou ons deze avond niet gebeuren. 


In een half court man to man defense startten Kimberly, Laurie, Esther, Mirjam en Kim aan de wedstrijd. We zaten er meteen vol bovenop en lieten merken dat het geen herhaling zou worden van vorig seizoen. Met een rake vrije worp opende Willeke de wedstrijd en daarna ging het vrij gelijk op. Waar bij ons de bank vol wissels zat, zodat we flink druk konden houden, zagen we aan de overkant een paar nieuwe gezichten en misten we een paar vaste gezichten. We kwamen erachter dat we dit in ons voordeel moesten gebruiken. Na tien minuten spelen stond er een tussenstand van 17-11 op het scorebord. Niets aan de hand, maar we moesten wel bijblijven. 


Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want wat er precies misging in het tweede kwart… Vrij veel. Waar we in het eerste kwart veel druk gaven, nam die in de tweede tien minuten hard af. We waren niet gefocust, lieten veel backdoors aan de overkant lopen en kregen een aantal fastbreaks om de oren. Daarnaast wisten we zelf de basket niet te vinden dit kwart. Tel dat bij elkaar op en het was dan ook niet verrassend dat we met een flinke achterstand de rust ingingen: 33-15. 


18 punten goedmaken in een helft. Het is ons eerder gelukt met datgene waar we tot nog toe de wedstrijd mee kunnen omdraaien: onze zone-press. Nog steeds staat hij niet als een huis, maar tegenstanders worden er doorgaans zo nerveus van dat we veel goed kunnen maken in 10 minuten. Waar we de eerste helft nog (te) veel misten, ging het scoren gelukkig ook weer goed. Tonego leek een beetje van slag en wist niet meer zo goed wat ze ermee aan moesten. Dit merkten we niet alleen aanvallend, maar ook verdedigend kregen we veel meer ruimte. Dat resulteerde dan weer in een enorm sterk kwart aan onze kant, waar we onze achterstand ruim goed maakten: 41-38. 


Met nog drie punten achter zou je denken dat we eroverheen zouden gaan in het vierde kwart. Dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Aan onze kant begon vermoeidheid parten te spelen en de dames uit Haaksbergen leken zichzelf weer te herpakken. Er werd aan beide kanten niet bijzonder veel meer gescoord en met de kleine voorsprong die ze al hadden, wist onze tegenstander de wedstrijd in hun voordeel te beslissen. We hielden lang vol, maar net niet lang genoeg om de wedstrijd onze kant op te trekken. De eindstand: 54-45. Toch gingen we enigszins met opgeheven hoofd het veld af, omdat we op dit veld vorig jaar toch met ruime cijfers verloren. 


Onze volgende wedstrijd staat gepland op 2 november in Zwolle, waar we het opnemen tegen de dames van Landstede basketbal. 


Scores: 

Esther Koerhuis 9, Laurie Wieldraayer 9, Mirjam Bouwman 7, Kim Groothuis 6, Milka Velten 5, Sabine van ’t Veld 4, Willeke de Vries 3, Aafke Wilms 2, Kimberly Spenkelink 2.  

Verslag: Kim Groothuis